Webbinarium
Datum:
29 november - 09:00 - 11:30
Pris:
850 kr (ex moms)
Telefon:
Elisabeth 072-160 82 05 Paula 072-076 52 72
E-post:
akademi@stangby.nu
Boka plats här
Biologisk mångfald – Del 2 – Vildbin och fjärilar
Biologisk mångfald och dess förutsättningar
Föreläsningen fokuserar på biologisk mångfald och dess förutsättningar. Den börjar med en introduktion till vad biologisk mångfald är, varför den är viktig och varför den minskar. Dessutom behandlas vilka åtaganden världens länder har gjort och vad trädgårdsbranschen kan göra för att bevara mångfalden.
En viktig del av föreläsningen är näringskedjan, som illustrerar hur olika arter är beroende av varandra. Vidare diskuteras arters anpassning, landskapets historia, och hur det moderna landskapet har vuxit fram och påverkat. Det ges också exempel på växternas anpassningar och skillnaderna mellan naturens förutsättningar och traditionell trädgårdsskötsel. Ett specifikt exempel är ängsmarkens ekologi. Föreläsningen avslutas med en diskussion om vilka växter som är viktiga, och skillnaden mellan inhemska växter och “trädgårdsväxter”.
Insekter och deras roll i ekosystemen.
Under andra delen av webbinariet fokuserar vi på insekterna, deras anpassningar och krav på livsmiljö, samt vilken funktion de har i ekosystemen. Föreläsningen behandlar också de hot som insekterna står inför, inklusive den ökande insektsdöden.
Föreläsningen inkluderar även praktiska råd om hur man kan gynna insekter, med exempel som vildbin och fjärilar. Andra viktiga ämnen är mikroklimat, blomresurser som pollen och nektar, värdväxter för fjärilar, och boplatser samt bomaterial för vildbin.
Vi behandlar också övriga artgrupper, viktiga livsmiljöer i park och trädgård, och hur man kan sätta rätt ambitionsnivå för biologisk mångfald i olika projekt. Föreläsningen ger också tips på länkar, material och litteratur för vidare studier.
Eldsnabbvinge
Erik Cederberg driver företaget Biophoria i Kalmar, som specialiserar sig på konsultation och tjänster för att gynna biologisk mångfald i parker och trädgårdar. Företaget säljer även bihotell som en del av sitt arbete för att gynna vilda bin. Han håller i naturguidningar för Station Linné på Öland och har samarbetat med den välkände trädgårdsdesignern Peter Korn. Eriks bakgrund som lärare och hans passion för att sprida kunskap om naturen har gjort honom till en uppskattad föreläsare.
“Biologisk mångfald” är en serie med start under höst/vinter 2024 och består av 3 delar. Alla delar är fristående och har olika inriktningar.
Del 1: Mellan husen
Webbinarium 25 oktober – Gå till anmälan >>
Del 2: Vildbin och fjärilar
Detta webbinarium
Del 3: Äng
Webbinarium 6 december – Gå till anmälan >>
Praktisk information
Kursen hålls via det digitala mötesverktyget Zoom. Programmet måste laddas ner, men är helt kostnadsfritt, instruktion hur man gör kommer att anges 7 dagar innan webbinariumet.
Vi rekommenderar mikrofon och webbkamera, men är inget obligatoriskt.