Laddar Evenemang

Anmälningen är stängd för detta event.

Barrväxter i Fokus

Möt två experter och ta del av både sortimentsutvecklingen av barrträd, nya sorter för Sverige samt sorter lämpliga från norr till söder. Erik från Stångby plantskola presenterar det och mycket mer under en timmes föredrag. Andra delen av Barrväxter i Fokus möter vi Eric Danell från Hvilan Utbildning som berättar om hur man lättare kan få förståelse över hur man identifierar barrträd. Han kommer också visa Hvilans egenutvecklade beställningsnycklar. Efter bägge webbinariumen kommer det ges tid för frågestund.

Del 1 Produkt- och sortimentsutveckling Stångby

Erik Jönsson ansvarar för produkt- och sortimentsutveckling på Stångby plantskola. Under 1 timme kommer Erik att prata om sitt arbete med att planera ett plantskolesortiment av barrträd med både bredd och djup för hela Sverige. Vi kommer att få möta en del arter som är nya för Sverige samt lära oss mer om Stångbys utbud av finska dokumenterade frökällor på våra mer välbekanta barrträd. Erik kommer även att berätta om varför det är så viktigt med spårbarhet för växter och vad plantskolan gör för att öka möjligheten att följa ett växtmaterial tillbaka till dess genetiska och geografiska ursprung.

Del 2 Bestämningsnycklar med Eric Danell Hvilan

Få en förståelse för hur du lättare kan identifiera barrträd. Eric Danell visar vad en bestämningsnyckel är och hur den ska användas. Bestämningsnycklar skrivna av biologer är ofta geografiskt avgränsade, medan träd i svenska städer kommer från hela världen, och sådana nycklar är ännu ovanliga i hortikulturell litteratur. På Hvilan Utbildning har man utvecklat sina egna pedagogiska bestämningsnycklar just för barrträden i svenska städer. Betydelsen av att lära sig att gruppera växter i familjer och släkten kommer också att belysas.

webbinarium stångby barrväxter i fokus abies amabilis abies nordmanniana

Eric Danell Doktor i växtfysiologi från Uppsala universitet, Docent i skoglig mikrobiologi från SLU (Ultuna). Nuvarande tjänstetitel vid Hushållningssällskapets Hvilan utbildning i Åkarp är Dendrolog. Där undervisar Eric på den postgymnasiala yrkeshögskolan, som omfattar arborister, naturvårdare och trädgårdsmästare. Sedan 2023 är Eric Vice President för IDS (International Dendrology Society).

Eric Jönsson Arborist och sortiment- och produktutvecklare för Stångby plantskola.

Praktisk information

Kursen hålls via det digitala mötesverktyget Zoom. Programmet måste laddas ner, men är helt kostnadsfritt, instruktion hur man gör kommer att anges 7 dagar innan webbinariumet.

Vi rekommenderar mikrofon och webbkamera, men är inget obligatoriskt.

Är kursen fullsatt?

Om en kurs är fullsatt kan du anmäla dig till vår reservlista, ofta bokar vi våra föreläsare till fler datum och släpper dessa om det visar sig finnas ett behov. Anmäler du dig till vår reservlista kommer du få löpande information om kursen ges igen och när. Du står även först i kö om vi skulle få in en avbokning på ordinarie kursdatum. Reservlistan är inte bindande.