Webbinarium

Datum:

6 december - 09:00 - 12:00

Pris:

950 kr (ex moms)

Telefon:

Elisabeth 072-160 82 05 Paula 072-076 52 72

E-post:

akademi@stangby.nu

Laddar Evenemang

Boka plats här

Allmänna villkor
Tribe Loading Animation Image

Biologisk mångfald – Del 3 – Äng

Biologisk mångfald – äng

Föreläsningen innehåller gott om praktiska tips och erfarenheter kring skötsel och anläggning av ängsytor. Vi har genuin växtkunskap och berättar om hur ängens flora formas av olika markförhållanden och olika skötsel. Vi visar även många exempel på samspel mellan växter och insekter, från myrornas roll som fröspridare, till specialiserade bin eller fjärilslarver som bara kan leva på rätt växt. Och vi glömmer inte de många andra grupperna av organismer som utgör större delen av den biologiska mångfalden.

Men hur kommer det sig att ängar – ett till synes människoskapat habitat – är så bra för biologisk mångfald? För att svara på detta måste vi vidga blicken till andra örtrika gräsmarker och titta långt bakåt i tiden. Vi ser på slåtterängarnas historia och på naturbetesmarker, och vi tar upp frågan om vad ängens arter egentligen är anpassade för genom evolutionen – långt innan människan spelade någon roll. Denna kunskap kan vi lära av i dag och anpassa vår skötsel efter.

När man pratar om biologisk mångfald blir fokus ofta att mångfalden är nödvändig för oss människor. Och det är ju sant att vi inte kan klara oss ensamma på planeten. Vi tycker dock att det är viktigt att komma ihåg att arterna inte finns där för vår skull, utan som ett resultat av livets svindlande långa utveckling – precis som vi själva. Glädje, nyfikenhet och kärlek till jordens liv är den främsta anledningen till att ge plats åt biologisk mångfald.

Martin Stoltze och Sophia Callmer driver sedan 2015 företaget Drakängen natur och trädgård med bas i östra Skåne. De arbetar främst med privata kunder som önskar att gynna biologisk mångfald, antingen i trädgården eller på lite större marker. Skötsel och etablering av ängsytor är en stor del av verksamheten. De utgår alltid från platsens förutsättningar. För dem är trädgården ett rum där människan och resten av naturen möts och samverkar.

Båda är utbildade i bildkonst och rumslig gestaltning på konstakademin i Köpenhamn. Det har nog bidragit till deras öppna arbetssätt och en fascination av de processer som sker i en trädgård, en äng eller i naturen. Martin har från barndomen haft ett stort naturintresse och Sophia ett lika stort trädgårdsintresse.

“Biologisk mångfald” är en serie med start under höst/vinter 2024 och består av 3 delar. Alla delar är fristående och har olika inriktningar.

Del 1: Mellan husen
Webbinarium 25 oktober – Gå till anmälan >>

Del 3: Äng

Del 2: Vildbin och fjärilar
Webbinarium 29 november Gå till anmälan >>

Del 3: Äng
Detta webbinarium

Praktisk information

Kursen hålls via det digitala mötesverktyget Zoom. Programmet måste laddas ner, men är helt kostnadsfritt. Instruktion hur man gör kommer att anges 7 dagar innan webbinariumet. Vi rekommenderar mikrofon och webbkamera, men är inget obligatoriskt.