Seminarium

Datum:

26 mars, 2025 - 08:30 - 16:00

Plats:

Slottsträdgården Ulriksdal, Stockholm

Pris:

3000 kr (ex moms)

Telefon:

Elisabeth 072-160 82 05 Paula 072-076 52 72

E-post:

akademi@stangby.nu

Anmäl senast:

20 mars

Syringa vulgaris. Seminarium Stångby Akademi Invasiva främmande växter
Laddar Evenemang

Boka plats här

Allmänna villkor
Tribe Loading Animation Image

Invasiva främmande växter – vart är vi på väg? 

Välkommen till en heldag med föreläsningar med efterföljande diskussioner om det högt aktuella ämnet – Invasiva främmande växter. Att dessa kan orsaka skada för ekosystem, infrastruktur eller människors hälsa vet många om, likväl att detta medför stora kostnader för samhälle och enskilda. I arbetet med att begränsa spridningen av invasiva främmande växter har SLU ArtDatabanken tagit fram risklistor där de främmande arternas spridningsbenägenhet klassificeras. Men hur ska vi som växtanvändare och växtproducenter förhålla oss till dessa risklistor?

Under dagen låter vi flera olika företrädare för organisationer och företag kliva fram och utifrån deras expertis på ämnet, lyfta deras olika perspektiv. Vi får en inblick i hur bedömningar görs i framtagandet av risklistorna, och hur man som växtanvändare ska förhålla sig till listorna vid val av växter till olika ytor i urbana hårdgjorda miljöer och i mer naturnära/naturhärmande miljöer. Kan det trots allt finnas nödvändiga, positiva aspekter med att använda invasiva främmande växter som ofta är goda stresstrateger, förutsatt att man har kunskap om både växt och växtplats?

Även representanter från plantskolorna är med och ger sin syn på utveckling av det framtida växtsortiment. Vad ska plantskolorna ha ”i odling” framöver, är det viktigt med svenskodlat och E-plantor och att ha ett brett sortiment av både exoter och inhemska växter? Hur ska plantskolornas erbjudna växtsortiment begränsas/utvecklas med hjälp av risklistorna?

Syftet med dagen är att väcka tankar hos dig som på ett eller annat sätt arbetar med växter. Stärkt av dagens insikter kan du känna en större trygghet i att välja ditt sätt att arbeta med ett hållbart växtsortiment, med hänsyn till de olika risklistorna för invasiva främmande växter. Ta chansen att få en unik insikt i samtal experter sinsemellan.

Nedan presenteras ett preliminärt schema för dagen samt information om de olika föreläsarna. Varje föredrag inkluderar tid för frågor och diskussion. 

08.00-09.00 Registrering och fika

09.00-09.10 Introduktion

Elisbeth Rovelstad från Stångby Plantskola/Akademi håller en kort introduktion om vad dagen kommer att innehålla.

09.10-10.00 Mora Aronsson på SLU ArtDatabanken 

Mora Aronsson är delaktig i arbetet med att ta fram ArtDatabankens risklista. Den senaste versionen är från 2018 men en ny lista kommer att publiceras under 2025. Hör Mora Aronsson presentera den nya risklistan för 2025, hur bedömningarna har gått till och vilka faktorer man har tagit hänsyn till i klassificering av spridningsbenägenhet.

10.00-10.20 Bensträckare

10.20-10.35 Åsa Erkman på Trafikverket

Åsa Erkman berättar om varför Trafikverket valt att ta fram Trafikverkets växtlista för invasivfria infrastrukturmiljöer“, vilka förändringar som är på gång framöver och om deras ”Vegetations Direktiv” som förhoppningsvis kommer ut under 2025.

10.35-11.30 Emma Hammarström och Rikard Anderberg på Ekologigruppen

Emma Hammarström och Rikard Anderberg har på uppdrag av Trafikverket tagit fram “Trafikverkets växtlista för invasivfria infrastrukturmiljöer” samt tillhörande metodbekrivning. Hör de berätta om sitt arbete med växtlistan och vilka aspekter de har fokuserat på.

11.30-12.30 Lunch

12.30-13.30 Mathias Gustavsson på Urbio

Med mer lynniga vädersystem och allt tätare stadsmiljöer ökar kraven på robust stadsgrönska som kan leverera olika typer av naturnyttor. Men hur ska landskapsarkitekter tänka framöver när riskerna för spridning av invasiva främmande arter samtidigt ökar? Hör Mathias Gustavsson berätta hur han som praktiserande landskapsarkitekt resonerar kring lämpliga förhållningssätt.

13.30-13.40 Bensträckare

13.40-14.40 Representanter från Plantskolebranschen

Jörgen A. Warpman, representant för Stångby Plantskola och E-planta, Johan Dahlenborg från Essunga Plantskola och Emil Holgersson från Lackalänga Trädgård får ordet. De ger sin syn på utvecklingen av det framtida växtsortimentet, med hänsyn till risklistorna.

14.40-15.00 Fika

15.00-16.00 Diskussion och sammanfattning

Mora Aronsson SLU

Foto: Svenska Botaniska Föreningen 2024

Åsa Erkman Trafikverket
Emma Hammarström Ekologigruppen

Mora Aronsson är botanist på SLU Artdatabanken och har bland annat arbetat som naturvårdsexpert åt EU och Arktiska rådet inom rödlistning, biologisk mångfalds övervakning, invasiva främmande arter, rapportering och bioinformatik. Han har varit en av de ansvariga för framtagandet av den svenska Risklistan över främmande invasiva arter 2018 och 2023-24.

Åsa Erkman arbetar som Landskapsarkitekt på Trafikverket i Göteborg.

Emma Hammarström är landskapsarkitekt på Ekologigruppen och arbetar främst med gestaltning där ekosystemtjänstperspektivet ges stort utrymme – från tidiga skisser till färdiga bygghandlingar. Hennes fokus ligger på att skapa miljöer för biologisk mångfald genom ett väl avvägt växtval, med tonvikt på inhemskt växtmaterial.

Rikard Anderberg Ekologigruppen
Mattias Gustafsson Urbio Landskapsarkitekt

Rikard Anderberg är ekolog på Ekologigruppen och specialiserad på artkunskap, med breda kunskaper inom flera organismgrupper och särskilt fokus på nordiska kärlväxter. Hans kombinerade kärlek för landskapsarkitektur och den svenska floran har varit ovärderlig i arbetet med uppdraget.

Mattias Gustafsson är landskapsarkitekt LAR/MSA och har sedan 2010 drivit landskapsarkitektkontoret Urbio som fokuserar på mer livfulla och lekfulla stadslandskap.

Praktisk information

Under seminariet bjuder vi på lunch samt fika, därför är det viktigt att du fyller i formuläret med information om specialkost och allergi.