Seminarium

Datum:

6 mars, 2025 - 08:30 - 16:00

Plats:

Stångby Plantskola, Märsta

Pris:

3000 kr (ex moms)

Telefon:

Elisabeth 072-160 82 05 Paula 072-076 52 72

E-post:

akademi@stangby.nu

Anmäl senast:

28 februari

Stångby Akademi Seminarium Bräken "Perenner och ormbunkar för skuggiga miljöer"
Laddar Evenemang

Boka plats här

Allmänna villkor
Tribe Loading Animation Image

Perenner i skuggig miljö – gestaltning, förvaltning samt art- och sortval

Den skuggiga miljön, med sina specifika förutsättningar, ger utrymme för en viss typ av växtlighet och skapar en unik karaktär, upplevelse och ekologisk miljö. I första delen av detta seminarium beskrivs hur vi kan bygga och gestalta med perenner på skuggiga platser ofta med inslag av andra växter som utgör busk- och trädskikt. Föredraget lyfter även aspekter kring skötsel och förvaltning och tar givetvis upp ett större antal lämpliga arter och sorter av perenner möjliga att använda i detta sammanhang. Ett innehåll som belyser perennanvändning i både privata trädgårdar, på bostadsgårdar och i offentlig miljö.

I andra delen lyfter vi ormbunkarna, en uppskattad men också något bortglömd perenn som fungerar utmärkt i skuggiga miljöer. Ormbunkarna har funnits med länge och är en av världens äldsta växter.

I denna del bjuder vi på en spännande resa från forntid, till ormbunksgalenskapen i det viktorianska Storbritannien, och vidare in i vår tid. På vilka sätt har och kan ormbunken användas – framför allt som trädgårdsväxt? Hur skötselkrävande är ormbunkar och vilka sorter ska man välja som är härdiga för vårt klimat? Och vilka är de bästa sorterna för extrema lägen? Varför ska vi kompostera örnbräken?

Föreläsningen innehåller gott om designtips på hur ormbunkar kan användas båda i nyanläggningen och i äldre befintliga rabatter. En spännande föreläsning som ger dig kunskap, inspiration och praktiska verktyg för att använda ormbunkar både som gröna inslag och designelement.

Roger Elg

Roger Elg är landskapsarkitekt, universitetsadjunkt och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Uppsala. Han  undervisar på landskapsarkitekt- och landskapsingenjörsprogrammen på institutionen för Stad och land. Roger har fokus på gestaltning och förvaltning av vegetation inom stadsplanering samt hantering av vegetation i kulturhistoriska miljöer.

Anton Sundin Ormbunkar

Anton Sundin är trädgårdsmästare med stor passion för ormbunkar, jord- och hållbarhetsfrågor. Anton är författare till boken Ormbunkar (2019) samt medförfattare till Trädgårdsboken om Jord (2016).

Praktisk information

Under seminariet bjuder vi på frukost, lunch samt fika, därför är det viktigt att du fyller i formuläret med information om specialkost och allergi.