Taklandskap – Grönytor på bjälklag
17 mars, 2022 - 09:00 - 15:30
| 2500 kr (ex moms)Taklandskap – Grönytor på bjälklag
En heldag med kunskap och inspiration för dig som planerar eller förvaltar grönytor på bjälklag. Under seminariet går Gustav Nässlander och Bengt Syrén igenom allt du behöver veta för att kunna planera och anlägga långsiktigt kvalitetssäkrade gröna taklandskap. Det blir djupdykning både i uppbyggnaden av taklandskap och val av substrat. Dessutom utlovas en gedigen utforskning av lämpliga växter för dessa utmanande situationer.
I dagens utmaningar med både förtätning av våra städer och ett förändrat klimat ställs allt högre krav på att integrera grönska både i mark och på tak. Att vi dessutom bygger många av våra innergårdar på garagebjälklag innebär att vi ställs inför nya tuffa utmaningar. För att morgondagens landskap ovan bjälklag ska hålla en hög kvalitet och leverera de ekosystemtjänster som förväntas av dem krävs en noggrann planering och god kunskap inom området.
Under seminariet kommer Gustav Nässlander att prata om vikten av att nyttja tak och bjälklag till grönska, hur planeringsprocessen bör gå till och dessutom en hel del om lämpliga arter och växtkvaliteter för plantering på bjälklag. Det kommer läggas ett stort fokus på att analysera den ståndort som taklandskapet erbjuder, och att försöka hitta de växterna som naturligt trivs i dessa miljöer.
Bengt Syrén kommer ingående berätta om uppbyggnaden av växtbäddarna för taklandskap. Det blir en grundläggande genomgång av ämnen som lättviktssubstrat, biokol, dagvattenhantering på tak och materialval. Och taklandskap handlar inte bara om växter så vi kommer även att fördjupa oss i uppbyggnad inför markbeläggningar.
Gustav Nässlander är trädgårdsingenjör med mångårig erfarenhet från plantskolebranschen och har tidigare jobbat på Scandinavian Green Roof Institute. Gustav är ägare av konsultfirman Trädkontoret AB och jobbar idag med rådgivning, inventering och utbildning i frågor om stadsträd. Gustav är ena halvan bakom podcasten Trädpodden och brinner för marknadsföring och kommunikation kring träd och dess egenskaper.
Bengt Syrén jobbar som substratansvarig på Bara Mineraler AB. Hans vardag är hjälpa kunder att hitta rätt substrat till sina projekt och utveckla substrat efter marknadens behov. Hans kollegor brukar kallar honom substratnörd!
Varför har vi begränsat antal deltagare på våra seminarier?
Vi har valt att ha begränsat antal deltagare på våra seminarium då vi tycker det är viktigt med nära kontakt mellan kursdeltagare, föreläsare och arrangör.
Ofta innehåller våra seminarier interaktiva moment som workshops eller diskussionsgrupper i mindre grupper. Om kursen är fullsatt erbjuder vi ofta ytterligare datum, anmäl dig då till vår väntlista.
Praktisk information
Under seminariet bjuder vi på frukost, lunch samt fika, därför är det viktigt att du fyller i formuläret med information om specialkost och allergi.
Är kursen fullsatt?
Om en kurs är fullsatt kan du anmäla dig till vår reservlista, ofta bokar vi våra föreläsare till fler datum och släpper dessa om det visar sig finnas ett behov. Anmäler du dig till vår reservlista kommer du få löpande information om kursen ges igen och när. Du står även först i kö om vi skulle få in en avbokning på ordinarie kursdatum. Reservlistan är inte bindande.